Skip to content
Karen Een recept van Karen

Coq au Vin

Coq au Vin is een heerlijk stoofpotje van kipdijfilets, spekblokjes en groenten, langzaam gegaard in rode wijn. Dit gerecht is perfect voor de koudere maanden en biedt een rijke, smaakvolle ervaring. Serveer het met aardappelpuree, rijst of brood voor een complete maaltijd.

Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 45 min
Stoofpot
Gemiddeld
Stoven
Coq au Vin

Ingrediënten

6 personen
  • 1500 gr.
    kipdijfilets
  • 200 gr.
    gerookte spekblokjes
  • 2 stuks
    uien
  • 4 teen
    tenen knoflook
  • 250 gr.
    kastanjechampignons
  • 1 stuks
    winterpeen
  • 3 stengel
    bleekselderij
  • 1 stuks
    bosui
  • 1 stuks
    blikje tomatenpuree
  • 3 el
    bloem
  • 60 ml
    cognac
  • 500 ml
    rode wijn
  • 400 ml
    kippenbouillon
  • 2 stuks
    laurierblaadjes
  • 6 takje
    tijm
  • 2 takje
    rozemarijn
  • 2 takje
    peterselie
  • naar smaak
    zout
  • naar smaak
    peper
  • 1 el
    roomboter
  • 3 el
    bloem
  • 1 el
    Olijfolie

Aan de slag

  1. 1

    Verhit wat olie of boter in een pan en bak hierin de spekblokjes uit. Zodra ze redelijk uitgebakken zijn, schep je ze uit de pan.

  2. 2

    Bestrooi de hele kipdijfilets met peper en zout en bak ze bruin in het spekvet. Haal ze uit de pan wanneer ze een lekker kleurtje hebben.

  3. 3

    Doe weer een klontje roomboter en een scheutje olie in de pan en voeg de ui en de knoflook toe. Bak het op middelhoog vuur aan.

  4. 4

    Voeg de cognac toe, roer goed door en bak totdat het grotendeels verdampt is.

  5. 5

    Voeg de champignons, winterpeen, bleekselderij en bosui toe en bak een paar minuten mee.

  6. 6

    Voeg de tomatenpuree toe en bak dit op middelhoog vuur een minuut mee om de tomatenpuree te ontzuren.

  7. 7

    Voeg de wijn, bouillon, laurier, tijm, rozemarijn en peterselie toe en roer door.

  8. 8

    Breng het geheel aan de kook en voeg de spekjes en de kip weer toe. Laat de kip 45 minuten met de deksel op de pan op laag vuur gaar worden.

  9. 9

    Vis de laurier, takjes tijm, rozemarijn en peterselie uit de pan.

  10. 10

    Maak van de eetlepels roomboter en bloem een deegje door goed te mengen.

  11. 11

    Roer het deegje door de saus totdat deze de gewenste dikte heeft.

  12. 12

    Laat het nog 5 minuten nagaren en maak verder op smaak met peper en zout.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!