Skip to content
Bart en Karen Een recept van Bart en Karen

Currymosselen op de Ofyr

Currymosselen op de Ofyr combineren het beste van twee werelden: de frisheid van de zee en de kruidige warmte van Oosterse smaken. De kokosmelk maakt het romig, de wijn geeft pit, en de rook van het vuur tilt alles naar een hoger niveau.

Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 15 min
Curry
Makkelijk
Koken
Currymosselen op de Ofyr

Ingrediënten

4 personen
  • 2 kg
    Verse mosselen (goed gespoeld)
  • 2 el
    Olie (arachide-, zonnebloem- of kokosolie)
  • 1 stuks
    Grote ajuin (fijngesnipperd)
  • 2 teen
    Look (fijngehakt)
  • 2 stengel
    Bleekselder (in fijne blokjes)
  • 1 stuks
    Kleine chilipeper (fijngehakt en eventueel pitjes naar smaak verwijderen)
  • 1 stuks
    Verse gember (2 tot 3 cm, geraspt)
  • 1 el
    Currypoeder
  • 1 tl
    Curcuma
  • 2 takje
    Verse tijm
  • 1 handje
    Lavas (fijngehakt)
  • naar smaak
    Zwarte peper en zout
  • 150 ml
    Droge witte wijn
  • 200 ml
    Kokosmelk
  • 1 stuks
    Sap van een halve limoen (optioneel)
  • 1 handje
    Verse peterselie (afwerking)

Aan de slag

  1. 1

    Vuur aan, pot op … Steek de Ofyr aan en laat de ring goed heet worden. Zet een gietijzeren pot of Dutch oven op het hete deel zodat die alvast goed warm wordt.

  2. 2

    Giet de olie in de pot en fruit de ui, look, chili, selder, gember en lavas op het iets koelere gedeelte van de plancha. De geur van verse kruiden vermengt zich met de houtrook.

  3. 3

    Voeg het currypoeder, kurkuma, peper, zout en tijm toe en roer goed om. Laat de specerijen kort meebakken zodat hun aroma’s vrijkomen en het geheel mooi goudgeel kleurt.

  4. 4

    Giet de witte wijn erbij (voorzichtig, het sist stevig!) en laat de alcohol even verdampen. Roer er daarna de kokosmelk door en schuif de pot naar de koelere zone. Laat de saus zachtjes pruttelen tot ze iets indikt en vol van smaak is.

  5. 5

    Voeg de mosselen toe, schep ze even door de saus en zet het deksel erop. Schuif de pot terug naar het hete deel van de Ofyr en laat de mosselen 5 à 7 minuten garen, tot de schelpen openstaan.

  6. 6

    Voeg eventueel wat limoensap toe voor extra frisheid en werk af met verse koriander of peterselie. Serveer meteen, rechtstreeks uit de pot, met wat knapperig brood om in de geurige saus te dippen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!