Skip to content
Bart en Karen Een recept van Bart en Karen

Kalfsgehaktbolletjes met spruitjespuree, rode ui en balsamico

Smeuïge kalfsgehaktbolletjes met Provençaalse kruiden en zachte mozzarella zorgen voor mediterrane flair, terwijl de spruitjespuree een verrassend Belgisch accent toevoegt. De finishing touch is een rijke rode-ui-balsamicosaus die zorgt voor diepgang, zoetigheid en een elegante toets van wijn en balsamico. Een hartverwarmende combinatie van Zuid-Europese charme en huiselijk comfort.

Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 30 min
Puree, Saus/dressing...
Gemiddeld
Fruiten, Koken...
Kalfsgehaktbolletjes met spruitjespuree, rode ui en balsamico

Ingrediënten

4 personen
  • 1 kg
    Kalfsgehakt
  • 1 stuks
    Sjalot (fijngesnipperd)
  • 1 stuks
    Eieren
  • 2 el
    Paneermeel
  • 1 el
    Mosterd
  • 75 gr.
    Mozarella (geraspt)
  • 2 tl
    Provencaalse kruiden
  • 1 scheutje
    Olijfolie
  • 1 snufje
    Vers gemalen zwarte peper
  • 400 gr.
    Spruitjes (schoongemaakt en gehalveerd)
  • 400 gr.
    Aardappelen (geschild en in kleine gelijke stukken)
  • 50 ml
    Melk
  • 1 tl
    Mosterd
  • 1 scheutje
    Olijfolie
  • 1 stuks
    Eigeel
  • 1 snufje
    Zwarte peper, zout, nootmuskaat
  • 3 stuks
    Grote rode ajuinen (in halve ringen gesneden)
  • 1 plakje
    Boter
  • 1 scheutje
    Olijfolie
  • 1 tl
    Honing (bij voorkeur accaciahoning)
  • 1 tl
    Aceto Balsamico
  • 1 el
    Bloem
  • 1 scheutje
    Rode wijn
  • 100 ml
    Kalfsfond
  • 1 snufje
    Zwarte peper
  • 1 handje
    Gedroogde uitjes

Aan de slag

  1. 1

    Meng het kalfsgehakt met sjalot, ei, paneermeel, mosterd, mozzarella, Provençaalse kruiden, olijfolie en peper in een grote kom.

  2. 2

    Vorm bolletjes van ±5–6 cm diameter (ongeveer 15–20 stuks).

  3. 3

    Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in een voorverwarmde oven op 180°C 25–30 minuten, tot goudbruin en gaar.

  4. 4

    Kook de in kleine en gelijke stukken gesneden aardappelen en de spruitjes in gezouten water 10 minuten tot bijna gaar.

  5. 5

    Giet af en laat kort droogstomen.

  6. 6

    Stamp aardappelen en spruitjes fijn. Voeg melk, eigeel, mosterd, olijfolie, zout, peper en nootmuskaat toe. Meng tot een smeuïge puree.

  7. 7

    Verhit boter en olijfolie in een pan. Bak de rode uien 5 minuten tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn.

  8. 8

    Voeg honing en aceto balsamico toe, bak nog 1–2 minuten.

  9. 9

    Strooi de bloem over de uien en roer door.

  10. 10

    Blus met de rode wijn en laat inkoken.

  11. 11

    Voeg de kalfsfond toe en laat 5–7 minuten zachtjes pruttelen tot de saus iets ingedikt is.

  12. 12

    Breng op smaak met peper.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!