Skip to content
Karen Een recept van Karen

Pörkölt (Goulash)

Deze Hongaarse Pörkölt, ook wel Goulash genoemd, is een hartig en smaakvol gerecht dat perfect is voor een gezellige maaltijd. Het vlees wordt langzaam gegaard met een mix van groenten en kruiden, wat zorgt voor een rijke en volle smaak. Dit gerecht is ideaal om van tevoren te maken, omdat het de volgende dag nog lekkerder smaakt.

Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 210 min
Stoofpot
Gemiddeld
Stoven
Pörkölt (Goulash)

Ingrediënten

5 personen
  • 900 gr.
    runderriblappen
  • 250 gr.
    spekreepjes
  • 25 gr.
    boter
  • 2 el
    zonnebloemolie
  • 4 stuks
    uien
  • 5 stuks
    tenen knoflook
  • 3 stuks
    rode paprika's
  • 2 stuks
    wortels
  • 1 stuks
    groene paprika
  • 2 el
    bloem
  • 2 el
    pikante paprikapoeder
  • 3 el
    Hongaarse paprikapoeder
  • 2 el
    The Hungarian (optioneel) kruidenmix
  • 1 stuks
    rode chilipeper
  • 400 gr.
    blik tomatenstukjes
  • 1 stuks
    klein blikje tomatenpuree
  • 250 ml
    rode wijn
  • 350 ml
    rundvleesbouillon
  • 3 tl
    tijm
  • 3 tl
    kummel
  • 2 tl
    majoraan
  • 3 stuks
    laurierblaadjes
  • 200 gr.
    (kastanje)champignons
  • 4 stuks
    vastkokende aardappelen
  • 1 liter
    kokend water

Aan de slag

  1. 1

    Snijd het vlees in stukken en wentel ze door de bloem.

  2. 2

    Verhit de boter met de olie in de Dutch Oven en bak het vlees op matig hoog vuur in ca. 5 minuten rondom bruin.

  3. 3

    Schep het vlees uit de DO.

  4. 4

    Bak de spekreepjes ca. 2 minuten zachtjes.

  5. 5

    Pel en snijd de uien en knoflook in grove stukken.

  6. 6

    Maak de paprika's schoon en snijd ze in grove stukken.

  7. 7

    Snijd de wortels en chilipeper in grove stukken.

  8. 8

    Snijd de champignons in vieren.

  9. 9

    Voeg de uien, knoflook, wortels, kummel en de helft van de paprika toe aan de spekreepjes en bak nogmaals 2 minuten.

  10. 10

    Voeg de tomatenpuree en de paprikapoeders toe en bak dit 3 minuten.

  11. 11

    Voeg het rundvlees terug in de DO en schep alles goed om.

  12. 12

    Blus af met de rode wijn en voeg de rundvleesbouillon en tomatenstukjes toe.

  13. 13

    Als het geheel nog niet onder het vocht staat, vul aan met kokend water.

  14. 14

    Verlaag de temperatuur en voeg de overige kruiden en groenten toe.

  15. 15

    Laat het geheel stoven op laag vuur en roer om de 30 minuten.

  16. 16

    Na 2 uur voeg je de rest van de paprika en de aardappelen toe, gesneden in dobbelsteentjes.

  17. 17

    Laat het gerecht nog minimaal 1,5 uur pruttelen.

  18. 18

    Optioneel: voeg in het laatste kwartier 125 ml crème fraîche toe.

  19. 19

    Na 3,5 tot 4 uur is de Pörkölt klaar.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!