Skip to content
Tony Farfalloni Een recept van Tony Farfalloni

Traditionele Balkenbrij

Balkenbrij is een klassiek gerecht dat vooral in de wintermaanden wordt gegeten. Het is een stevige, hartige brij gemaakt van varkensvlees, lever en spek, op smaak gebracht met kruiden zoals nootmuskaat en tijm. Perfect voor op brood of als toevoeging aan soepen.

Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 60 min
Gerecht
Gemiddeld
Bakken, Stoven
Traditionele Balkenbrij

Ingrediënten

4 personen
  • 400 gr.
    varkenspoulet
  • 100 gr.
    varkenslever
  • 100 gr.
    vet spek
  • 1 liter
    water
  • 2 stuks
    rundvleesbouillonblokjes
  • 250 gr.
    boekweitmeel
  • 15 gr.
    gemengde kruiden
  • naar smaak
    versgemalen peper
  • naar smaak
    nootmuskaat
  • naar smaak
    foelie
  • naar smaak
    anijszaad
  • naar smaak
    tijm
  • naar smaak
    laurier
  • naar behoefte
    zout

Aan de slag

  1. 1

    Snijd het vet spek in dobbelsteentjes.

  2. 2

    Breng 1 liter water met de bouillonblokjes, het vlees, de lever en het vet spek aan de kook en zet het vuur laag. Laat 45 minuten sudderen met de deksel op de pan.

  3. 3

    Haal het vlees uit de bouillon en laat het afkoelen. Zeef de bouillon.

  4. 4

    Maal ¾ van het vlees heel fijn en snijd ¼ in kleine stukjes.

  5. 5

    Neem 1/3 van de bouillon en het boekweitmeel en maak een dik beslag.

  6. 6

    Kook de rest van de bouillon op en voeg geleidelijk het beslag toe. Blijf goed over de bodem van de pan roeren gedurende 15 minuten.

  7. 7

    Als de brij niet erg stijf wordt, voeg dan nog iets gezeefde bloem toe. Voeg eventueel zout toe als het te flauw is.

  8. 8

    Giet de brij in een met folie bedekte vorm en laat een nacht in de koelkast opstijven.

  9. 9

    Bak de balkenbrij in boter, als plak of in dobbelsteentjes gesneden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!