Skip to content

Zuurdesem Koffie Buns

Zachte, luchtige Zuurdesem Koffie Buns gevuld met romige banketbakkersroom en afgewerkt met een zoet glazuur. Perfect voor een heerlijk ontbijt of als traktatie bij je koffie of thee.

Voorbereiding: 720 min
Bereiding: 55 min
Gerecht
Gemiddeld
Bakken
Zuurdesem Koffie Buns

Ingrediënten

12 personen
  • 250 ml
    melk
  • 1 stuks
    eidooier
  • 50 gr.
    fijne kristalsuiker
  • 20 gr.
    maïzena
  • 500 gr.
    bloem
  • 120 gr.
    ongezouten roomboter
  • 160 gr.
    actieve zuurdesemstarter
  • 400 ml
    karnemelk
  • 40 gr.
    lichte basterdsuiker
  • 120 gr.
    poedersuiker
  • 15 gr.
    gesmolten boter
  • 30 ml
    melk
  • 1 tl
    citroen- of vanille-aroma
  • 200 gr.
    gewelde rozijnen

Aan de slag

  1. 1

    Verwarm in een steelpan 250 ml melk samen met een paar druppels vanille-aroma tot het zachtjes warm is, maar niet kookt.

  2. 2

    Meng in een aparte kom 1 eidooier met 50 g fijne kristalsuiker en 20 g maïzena tot een glad papje.

  3. 3

    Giet al roerend een deel van de warme melk bij het eimengsel om het op temperatuur te brengen.

  4. 4

    Giet het warme eimengsel terug in de steelpan met de overige melk en zet op middelhoog vuur. Blijf constant roeren tot het mengsel dikker wordt en begint te borrelen.

  5. 5

    Haal de pan van het vuur en giet de banketbakkersroom in een schone kom. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen en laat volledig afkoelen.

  6. 6

    Meng in een grote kom 500 g bloem met 120 g ijskoude, geraspte ongezouten roomboter tot een kruimelig deeg.

  7. 7

    Voeg 160 g actieve zuurdesemstarter, 400 ml karnemelk en 40 g lichte basterdsuiker toe aan het bloem-botermengsel.

  8. 8

    Meng voorzichtig tot je een samenhangend, ietwat ruw deeg hebt. Dek af en laat een nacht op kamertemperatuur fermenteren.

  9. 9

    Bestrooi je werkblad royaal met bloem en stort het gefermenteerde deeg erop. Rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 45-60 cm lang en 30 cm breed.

  10. 10

    Verdeel de afgekoelde banketbakkersroom gelijkmatig over het deeg en strooi naar smaak gewelde rozijnen erover.

  11. 11

    Rol het deeg vanaf de lange zijde strak op en snijd de rol in ongeveer 24 gelijke stukken.

  12. 12

    Verwarm de oven voor op 190°C (hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

  13. 13

    Verdeel de gesneden deegrolletjes over de bakplaat en dek de bakplaat 20 minuten af met aluminiumfolie.

  14. 14

    Verwijder de folie en bak de buns nog ongeveer 25 minuten, of tot ze mooi goudbruin zijn.

  15. 15

    Meng in een kom 120 g poedersuiker met 15 g gesmolten boter en 30 ml melk tot een glad glazuur.

  16. 16

    Voeg naar smaak citroen- of vanille-aroma toe en giet het glazuur gelijkmatig over de nog warme buns.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!