Zuurdesem Ontmoet Speculaas: Gevuld Speculaas met een Twist!
Tijdens mijn bezoek aan de Witte Molen in Nijmegen kocht ik een speculaasmix. Thuis maakte ik hiervan de basis voor een experiment: Gevuld Speculaas met Zuurdesem.
Ingrediënten
-
500 gr.Speculaasmix
-
80 gr.Actief zuurdesem
-
0.5 stuksCitroen schil geraspt
-
1 tlBaking soda
-
250 gr.Amandelen gemalen
-
250 gr.Suiker
-
1 stuksEi
-
1 stuksEi-dooier
-
0.5 stuksRasp van een citroen
Aan de slag
-
1
Een goed gevuld speculaas staat of valt met de spijs. Dit is een stap die je niet mag overslaan! De dag ervoor heb ik mijn amandelspijs al voorbereid, zodat deze 24 uur de tijd had om perfect te rijpen in de koelkast, wat de smaak enorm verbetert. Meng 250 gram amandelmeel 250 gram suiker 1 ei Wat geraspte citroenschil (omdat een beetje friszuur de zoetheid van de spijs zo mooi balanceert!) Kneed dit tot een mooie egale bal en plaats 24 uur in de koelkast
-
2
Van Kneedkom tot Oven Na het kneden van het speculaas-zuurdesemdeeg heb ik het 3 uur op een warme plek weggezet om lekker op gang te komen. Het desem heeft zijn werk gedaan en het deeg was heerlijk soepel! De opbouw van de koek: Ik verdeelde het deeg in twee gelijke helften. De eerste helft drukte ik mooi uit over de bodem van een ruime rechthoekige bakvorm. De koude amandelspijs uit de koelkast heb ik eerst nog even losgemixt met een extra eidooier. Dit maakt de spijs smeuïger en zorgt ervoor dat hij niet uitdroogt tijdens het bakken. Deze smeuïge spijs werd vervolgens netjes verdeeld over de deegbodem. Afgedekt met de tweede helft van het deeg. Als finishing touch: een royale laag amandelschaafsel over de bovenkant
-
3
Het resultaat ging de oven in op 180 graden Celsius, hete lucht, voor precies 40 minuten. Het resultaat? Een gevuld speculaas met een prachtige, diepe smaak dankzij het zuurdesem, heerlijk mals deeg, en die perfect smeuïge, friszoete amandelspijs. Een absolute aanrader voor iedereen die eens iets anders wil met de klassieke speculaassmaak!
Reacties
Foto's
Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!
Reageer en deel je ervaring!
Maak een gratis account aan om te reageren
Al een account? Log hier in